EVOLUȚIA ASCULTĂRII DE MUZICĂ – ÎNCEPUTURILE

Au trecut mai bine de 20 de ani de când a devenit posibilă descărcarea unei melodii de pe Internet. Pentru o îndelungată perioadă însă, a asculta muzică în felul în care suntem obișnuiți în prezent nu era ceva comun, cu toate că fiecare descoperire de la vremea ei avea o doză mare de ”modern” și trezea măcar curiozități, dacă nu controverse.

Obiceiul de consum s-a schimbat și în această privință, în egală măsură cu genurile și stilurile muzicale. S-a treut de la fonograf la tonomatul muzical, de la casetă audio la CD, apoi la MP3 și de acolo... la cloud.

 Edison, omul care ne-a schimbat modul de a asculta muzica

 Muzica a devenit o parte importantă a culturii umane încă din vremuri preistorice.

Știați că unii experți consideră că a fost creată în urmă cu 30.000-60.000 de ani în urmă?

Fonograful a fost însă dispozitivul care a revoluționat felul în care muzica a devenit percepută. Inventatorul american a fost cel care l-a creat în 1877, făcând posibilă astfel înregistrarea și apoi redarea ritmurilor. Calitatea și structura sunetului nu erau de calitate și fiecare înregistrare avea durata de viață a unei singure audiții. Au mai fost și alții înaintea lui care au experimentat înregistrarea de muzică, însă fonograful lui Edison, această descoperire considerată epocală, a fost primul care a avut și capacitatea de a o reda.

               Fonograful a fost urmat de către gramofon, care reda muzica imprimată pe discuri fine. Spre deosebire de fonograf, acesta putea fi deja produs în serie și oferea o calitate superioară a sunetului.

Primele discuri au fost produse din sticlă, însă ulterior, din considerente practice, s-a trecut la plastic, rămânând în continuare fragile și ușor de distrus.

În zilele noastre, cum ascultarea de muzică a redevenit acel moment de răsfăț ridicat aproape la rangul de tabiet, discurile de vinyl au reapărut în topul preferințelor, în contrast cu vânzarea în scădere a CD-urilor. Cercul celor pasionați de vinyl-uri este în asemenea expansiune, încât din ce în ce mai mulți devin adevărați cunoscători și colecționari.

Ascultarea de muzică live – radioul

Dacă în prezent suntem puși în dificultate cu alegerea unui post de radio și percepția este că muzica este aici dintotdeauna, știați că tehnologia radioului a debutat încă din zorii secolului XX?

Deși este incert debutul precis al noului mod de redare de muzică, cum era perceput atunci, se pare că postul de radio al Universității din San Jose difuza piese între 1912 și 1917. La scurt timp după terminarea primului război mondial, apar din ce în ce mai multe posturi de radio, oamenii având deja rutina ascultării de știri. Odată cu acestea apar și controversele: unii le considerau utile doar pentru comunicarea de informații importante, excluzând divertismentul. Desigur că mai târziu apar posturile de radio care au început să funcționeze sub o licență comercială, un pionier în acest sens fiind în anii ’20 Pittsburgh KDKA.

Și a fost doar începutul. De la petrecerile începute ad-hoc în jurul difuzărilor de pe posturile de radio preferate până la digitalizarea muzicii pare a fi doar un arc peste timp.

Curios să afli cum au evoluat lucrurile? Citește și articolul ”EVOLUȚIA ASCULTĂRII DE MUZICĂ – MODERNUL

AscultăEdisonFonografGramofonMuzicăVinyl

Lasă un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de a fi publicate