Cablu digital

Cabluri digitale

Conector audio digital SP/DIF - Sony-Philips Digital Interface

Inițial un standard pentru transmiterea semnalelor digitale stocate pe CD-uri, Philips și Sony au fost dezvoltate. În practică sunt utilizate două tipuri: format optic și coaxial. Avantajul conectivității SP / DIF este că un singur cablu se conectează la DAC, cum ar fi un CD player, un set-top box digital, un procesor audio, un computer sau un televizor. Standardul SP/DIF, fie coaxial, fie optic, poate transmite o gamă largă de formate audio, de la semnale PCM liniare, cum ar fi CD-urile, la Dolby Digital sau DTS. >>>

Cabluri digitale

Conector audio digital SP/DIF - Sony-Philips Digital Interface

Inițial un standard pentru transmiterea semnalelor digitale stocate pe CD-uri, Philips și Sony au fost dezvoltate. În practică sunt utilizate două tipuri: format optic și coaxial. Avantajul conectivității SP / DIF este că un singur cablu se conectează la DAC, cum ar fi un CD player, un set-top box digital, un procesor audio, un computer sau un televizor. Standardul SP/DIF, fie coaxial, fie optic, poate transmite o gamă largă de formate audio, de la semnale PCM liniare, cum ar fi CD-urile, la Dolby Digital sau DTS.

Conector digital optic Toslink:

SP/DIF este un tip de conector capabil să transmită un semnal digital în formă optică. Conectorul optic transmite același semnal SP/DIF ca și versiunea coaxială, dar oferă o calitate a sunetului ușor mai scăzută. Motivul pentru aceasta este că, deoarece procesarea semnalului intern atât al sursei, cât și al dispozitivului receptor este electronică, transmisia semnalului optic necesită mai întâi o conversie electrică-optică și apoi o conversie inversă pe partea de recepție. Utilizarea transmisiei semnalului optic este un avantaj atunci când semnalul trebuie transmis pe distanțe lungi (mai mult de 4-5 metri). Diferitele tipuri de cabluri de fibră optică diferă de obicei doar în ceea ce privește designul mecanic și nu afectează calitatea sunetului.

Conector digital coaxial:

SP/DIF este un tip de conector capabil să transmită un semnal digital în formă electrică. Folosește un fir ecranat și un conector RCA, motiv pentru care se numește conector digital coaxial*. Marcarea sa este de obicei portocalie. Deoarece semnalul digital este capabil să transmită sunet stereo cu două canale sau chiar sunet surround multicanal, un singur cablu este suficient pentru a transmite semnalul. În transmisia semnalului coaxial, nu contează ce fel de cablu este utilizat. Proiectarea cablului coaxial de 75 Ohm afectează transmisia semnalului electric, afectând astfel calitatea sunetului.

*cablu coaxial:

Cablul coaxial și-a luat numele din faptul că așa-numita venă de stocare, care joacă, de asemenea, rolul de ecranare externă, înconjoară vasul de sânge care rulează în interior.

Conector USB:

Universal Serial Bus (USB) este un conector de calculator foarte comun în zilele noastre, care a fost dezvoltat în 1994 de USB Implementers Forum, Inc., fondat de companii de calculatoare de top. Are avantajul de a oferi conectivitate completă plug and play, suport pentru toate sistemele de operare moderne și aceeași arhitectură pe toate sistemele. Începând cu 2023, USB va consta din patru generații de specificații: USB 1. x'', USB 2.0, USB 3.'' x'' și USB4. Începând cu USB4, specificația îmbunătățește funcțiile de transfer de date și alimentare. USB este conceput pentru a standardiza conectarea perifericelor la computerele personale, atât pentru comunicarea electrică, cât și pentru alimentarea cu energie electrică. A înlocuit în mare măsură interfețele, cum ar fi porturile seriale și porturile paralele, și a devenit comună pe o gamă largă de dispozitive. Perifericele conectate prin USB includ, de exemplu, tastaturi și șoareci pentru computer, camere video, imprimante, playere media portabile, telefoane mobile, convertoare digitale în analogice etc.

Conector HDMI:

High

Definitio Multimedia Interface - Interfata multimedia de inalta definitie

HDMI este primul standard de transmisie a semnalului multimedia acceptat pe scară largă, care vă permite să transmiteți practic orice standard de semnale de imagine, audio și control necomprimate în ambele direcții cu un singur cablu. În plus față de transmisia imaginii, este potrivit pentru transmiterea simultană a unui semnal audio digital multicanal pe un singur cablu. Din ce în ce mai multe DAC-uri au conectori digitali I2S bazați pe conectori și cabluri HDMI. Conectorul I2S atinge rata maximă de transmisie a semnalului și calitatea furnizată de dispozitiv.

 

Aspect:
Ordonează după :